InCommOn – Innovative Communities Onwards (ICO)

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Ακρώνυμο του φορέα

InCommOn (ICO)

Έτος ίδρυσης

2016

Διεύθυνση

Αγίας Σοφίας 105,Θεσσαλονίκη

Email

office@incommon.gr

Tηλέφωνo

+30 231 600 9518

+30 6939159408

Ιστοσελίδα

https://incommon.gr

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

https://www.facebook.com/incommon.gr/

Περιγραφή του φορέα

Η ΑΜΚΕ InCommOn ασχολείται με την κυκλική οικονομία μέσω της ενεργού πολιτειότητας. Η ενεργοποίηση των πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσουμε σε κυκλικές γειτονιές και συνεπακόλουθα σε κυκλικές πόλεις. Κλείνοντας τον κύκλο στις γειτονιές μας απολαμβάνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής σε αυτές, με λιγότερα απορρίμματα, εξοικονομώντας ενέργεια, συνεργαζόμενοι με τους υπόλοιπους πολίτες και φορείς ενώ καμία/κανένας και τίποτα δεν περισσεύει. Η καινοτόμος και ολιστική προσέγγιση και μεθοδολογία της ΙnCommOn θέτουν την ενεργό πολιτειότητα και τη συμμετοχική ανάπτυξη στο προσκήνιο της διαδικασίας.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

Το εργαστήριο Κύκλος της InCommOn

O πρώτος χώρος στην Ελλάδα που ανοίγει τον διάλογο για τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την γειτονιά και διερευνά στην πράξη πως αυτή θα γίνει πιο “κυκλική”, μέσα από δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Το πεδίο εφαρμογής του Κύκλου της InCommOn είναι η γειτονιά της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη.
Με δράσεις σε εβδομαδιαία βάση για όλους και όλες, όπως εργαστήρια, συναντήσεις παραγωγής & ανταλλαγής γνώσης, δράσεις με τη γειτονιά και ενημερωτικές καμπάνιες.

κάΦσιμο
Με το έργο κάΦσιμο αλλάζουμε συνήθειες, νοοτροπία και βοηθάμε το περιβάλλον, μέσα από την πρώτη συμμετοχική ανακύκλωση υπολείμματος καφέ στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο το αγαπημένο και οικείο μας ρόφημα, τον καφέ, αναδεικνύεται η αξία που έχουν τα υπολείμματά του – υπολείμματα που διαφορετικά θα κατέληγαν ως οργανικά απορρίμματα αναξιοποίητα στη χωματερή. H κοινότητα προετοιμάζεται για τη σωστή χρήση των καφέ κάδων έτσι ώστε να εκτρέπονται τα οργανικά υπολείμματα από τη χωματερή ενώ ταυτόχρονα το υπόλειμμα του καφέ αξιοποιείται ως βιοκαύσιμο ή κομπόστ. Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του έργου είναι στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς με δίκτυο 70 καφετεριών για διάστημα δύο ετών από το 2020-σήμερα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη φετινή δύσκολη ενεργειακά χρονιά, ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα θα καλύψεις τις ανάγκες του για θέρμανση με πέλλετ από τον υπολειμματικό καφέ του καΦσίμου, σε συνεργασία με την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας.
Επιπλέον, το κάΦσιμο μετατρέπει φεστιβάλ της χώρας σε zero coffee waste σώζοντας όλα τα υπολείμματα που παράγονται σε αυτά.

FoodTreasure
Το πρόγραμμα FoodTreasure αφορά στην εκπαίδευση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας στην κυκλική οικονομία μέσω της ορθής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων. Με δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα και δραστηριότητες βιωματικής εκπαίδευσης έχουμε συμμάχους την εκκολαπτόμενη γενιά πολιτών ως ομάδα “κλειδί” για να αλλάξει την ήδη διαμορφωμένη πεποίθηση που υπάρχει για τα υπολείμματα τροφής και τα οργανικά υπολείμματα γενικότερα, από σκουπίδια σε πολύτιμους πόρους, παρασύροντας από τώρα και τους μεγαλύτερους, ώστε κανένα τροφο-σκουπίδι να μην καταλήξει ξανά στη χωματερή! Oι εκπαιδευτικοί έχουν λάβει το “Εκπαιδευτικό πακέτο: FoodTreasure”, που έχει φτιάξει η ομάδα μας για να ενισχύσει όσους θέλουν να καταπιαστούν με τη σημαντική θεματική της διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων και την έννοια της κυκλικής οικονομίας και χρειάζονται πρόσβαση σε υλικό, τόσο πληροφορίας όσο και δραστηριοτήτων.

Κλείσε τον κύκλο της τροφής
Το πρόγραμμα ενεργοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων για να χρησιμοποιούν σωστά τον καφέ κάδο ξεκινά το ταξίδι του από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Τι γνωρίζουμε για τους καφέ κάδους; Τι υλικό πάει πού και πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ώστε να μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε σωστά και αποτελεσματικά; Σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντάμε μαζί με τους πολίτες στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού αυξάνοντας το ποσοστό συλλογής οικιακών απορριμμάτων τροφίμων στον Δήμο.

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Η InCommOn προσφέρει εθελοντικές ευκαιρίες, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα με όρεξη να αλληλεπιδράσουν με την κοινότητα και να συμμετέχουν στις δράσεις μας με αυτήν για να κάνουμε πιο κυκλικές τις γειτονιές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Δεδομένης της μικρής μας ομάδας και των περιόδων lockdown κατά τη δράση μας το δίκτυο των εθελοντών μας αρχίζει αυτήν την περίοδο να χτίζεται πιο εντατικά. Επειδή η ομάδα μας δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι δράσεις μας με την κοινότητα υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη περίοδος εγγραφής εθελοντών, αλλά εξαρτάται από τις ανά περίπτωση ανάγκες.

elGreek