Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης

Σύλλογος/ Σωματείο

Έτος ίδρυσης

2014

Διεύθυνση

Πυλαίας 17, 54454, Κάτω Τούμπα

Email

pervolaridesthessaloniki@gmail.com

Tηλέφωνo

+30 6983324528

Σελίδα φορέα σε κοινωνικά δίκτυα

https://www.facebook.com/PervolaridesThessalonikis/
https://www.instagram.com/pervolarides_thessalonikis/?hl=el
https://twitter.com/PervolaridesSKG

Περιγραφή του φορέα

Οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης είναι μια εθελοντική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπό την μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου, με κύριο σκοπό ύπαρξης την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αεικαλλιέργειας(περμακουλτούρας). Η ομάδα μας συστάθηκε το 2013 από ομάδα ενεργών πολιτών και ξεκίνησε ως ένα κίνημα βάσης για να καλύψουμε τις ανάγκες που γέννησε η οικονομική και κοινωνική κρίση τα τελευταία χρόνια.
Με βάση την τροφή και τις σχέσεις που διαμορφώνονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της (από τη σπορά και την καλλιέργεια, τη συλλογή των καρπών, την επεξεργασία και το μαγείρεμα, έως την ανάκτηση και την επεξεργασία των σπαταλώμενων τροφίμων), ασχολούμαστε σταθερά με τους εξής τομείς:

– Κοινωνική κουζίνα: Μαγειρεύουμε για συμπολίτες, άπορους και άστεγους που έχουν ανάγκη. Μοιραζόμαστε τις συνταγές και τις αφηγήσεις μας. Το συλλογικό μαγείρεμα παρέχει τα θεμέλια για κοινωνική συνεργασία και αλληλεγγύη.

– Ανάκτηση τροφής: Ανακτούμε τρόφιμα τα οποία έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης ή δεν μπορούν να πουληθούν λόγω συσκευασίας. Επίσης ανακτούμε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, αρτοσκευάσματα τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στη χωματερή.

– Καλλιεργούμε οπωροκηπευτικά με τη μέθοδο της αεικαλλιέργειας, συλλέγοντας το βρόχινο νερό και κομποστοποιώντας υλικά που δεν χρειαζόμαστε. Πειραματιζόμαστε με τις μεθόδους καλλιέργειας των υπερυψωμένων παρτεριών και του hugelkultur. Επιχειρούμε τη διατροφική μας αυτάρκεια. Επιθυμούμε να αναγεννήσουμε όχι μόνο παραδοσιακές τεχνικές αγροκαλλιέργειας, αλλά και τις σχέσεις στην κοινότητα.

– Μελισσοκομία: αποτελεί μια παραδοσιακά συνεργατική διαδικασία που μας διδάσκει πώς να συνεργαστούμε με τους πληθυσμούς των μελισσών για την παραγωγή βιολογικού μελιού, ενώ υποστηρίζουμε τη διαδικασία φυσικής αναγέννησης θρέφοντας τους επικονιαστές της φύσης.

– Εργαστήρια σχετικά με την οικιακή αυτάρκεια και τη διατροφική κυριαρχία. Μέσα από την ανταλλαγή συνταγών, ιδεών και γνώσεων ενδυναμωνόμαστε καθώς διασώζουμε τροφή την οποία μετατρέπουμε σε σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά, τουρσιά, πίτες κτλ.

– Εργαστήρια συνεργατικότητας και ενδυνάμωσης της κοινότητας στα πλαίσια της κουλτούρας του Do-It-Yourself όπως στην κατασκευή seed bombs, ξενοδοχείων εντόμων, κομποστοποίησης, κηπουρικής, διάσωσης τροφής κτλ.

– Δραστηριότητες σχετικές με την ενημέρωση της κοινότητας σε θέματα όπως η σπατάλη τροφής, η διατροφική κυριαρχία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των μελισσών, η υποβάθμιση του χώματος, ο καθαρισμός και η αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χώρων, η αστική βιωσιμότητα, η συστημική αλλαγή καθώς και της προάσπισης των κοινών.

– Συνέργειες με δημόσια σχολεία και κοινωνικούς φορείς μέσω παροχής συμβουλευτικής και τεχνογνωσίας στην επεξεργασία τροφής και στην ανάπτυξη κοινοτήτων zero waste.

– Ανταλλαγή καλών πρακτικών μέσω επισκέψεων σε παρόμοιους οργανισμούς από τη Γερμανία πάνω στη βάση της συνεργατικής κατοικίας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας(Κ.ΑΛ.Ο).

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

Τα τελευταία δέκα χρόνια, κινούμαστε ως μία αναπτυσσόμενη συλλογικότητα που προωθεί την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και τις συνεργατικές δράσεις, ενώνοντας ντόπιους και πρόσφυγες, ενδυναμώνοντας ευάλωτα άτομα και την κοινότητά μας ως σύνολο στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας μέσω της αλληλεγγύης. Η ολιστική προσέγγισή μας είναι μοναδική από την άποψη ότι επιτρέπει σε όλους να αλληλοεπιδρούν και να κινητοποιούνται μέσω συλλογικών δραστηριοτήτων και
δράσεων αλληλεγγύης, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις και να θεραπεύσουν τις διαιρέσεις και τις ανισότητες.
Δημιουργούμε δημοκρατικούς κόμβους όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας και
κοινωνικής θέσης, συγκεντρώνονται για να εκφραστούν ελεύθερα και ισότιμα, να δημιουργήσουν σε συνεργασία με τους γείτονές τους και να προσφέρουν συλλογικά υποστήριξη και πόρους σε όσους έχουν ανάγκη.
Συνερχόμενοι με αλληλεγγύη, επιλύουμε κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, τροφοδοτώντας την κοινωνική και περιβαλλοντική μας ευημερία. Είμαστε μια κοινότητα που επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συνδεθούν με άξονα τις ανάγκες, τις δεξιότητες και τους πόρους τους, ώστε να κινητοποιηθούμε συλλογικά για να ανοίξουμε τον δρόμο για υγιή και αρμονική συνύπαρξη μεταξύ μας, αλλά και με το περιβάλλον μας.

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Όλες οι πρακτικές που εφαρμόζουμε είναι άμεσα συνυφασμένες με την ενδυνάμωση και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και ενώνουν ανθρώπους διαφορετικών καταβολών (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α.), ενώ δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν χωρίς την συμμετοχή των ανθρώπων που έρχονται στα ανοιχτά καλέσματά μας.
Υποστηρίζουμε και προάγουμε έναν τρόπο ζωής, στα πλαίσια του οποίου οι αναγεννητικές πρακτικές (που στοχεύουν στη βελτίωση ή «αναγέννηση» των διαπροσωπικών σχέσεων, της κοινωνικής συνοχής και της οικολογικής συνείδησης) εφαρμόζονται στις καθημερινές μας δράσεις, και αντικατοπτρίζονται στο όραμα που έχουμε για την κοινότητά μας ως ενιαίο σύνολο των μελών της.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο για την συμμετοχή, λειτουργούμε όλο τον χρόνο.

elGreek