θέατρο εΦ

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Έτος ίδρυσης

2012

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 29Α, 54630, Θεσσαλονίκη

Email

theatroef@gmail.com

Tηλέφωνo

+30 2311301773

+306942970083

Ιστοσελίδα

http://www.theatroef.gr/

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

https://www.facebook.com/theatroef/
https://www.instagram.com/theatroef/

Περιγραφή του φορέα

Η καλλιτεχνική ομάδα του «θέατρο εΦ» αποτελείται από καλλιτέχνες διαφόρων πεδίων και αναπτύσσει πολυσχιδή δράση. Μέσα στα ενδιαφέροντά της βρίσκονται τα εικαστικά, το θέατρο, ο χορός, η σύγχρονη τεχνολογία επί σκηνής, η εκπαίδευση και ένταξη στην τέχνη διαφόρων κοινωνικών ομάδων (ενήλικες, έφηβοι, παιδιά, ΑΜΕΑ) και η έρευνα. Αποτελείται από καλλιτέχνες και επιστήμονες που έχουν σπουδάσει μεταξύ άλλων Υποκριτική, Σκηνοθεσία, Παιδαγωγική, Εικαστικά και Επιστήμες των Υπολογιστών. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις και δράσεις της και έχει διεξάγει εργαστήρια και σεμινάρια σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας αλλά και στο δικό της χώρο και έχει συνεργαστεί με ομάδες της Θεσσαλονίκης, αλλά και αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διεξαγωγής σεμιναρίων, φεστιβάλ και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Σκοπός της εταιρίας είναι η μη κερδοσκοπική καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών και ιδιαίτερα της τέχνης του θεάτρου. Ειδικότερα, η επιμέλεια, παραγωγή, οργάνωση και εκτέλεση θεατρικών και εν γένει καλλιτεχνικών παραστάσεων, η ερευνητική αναζήτηση και καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων, η επιμόρφωση και άσκηση των νέων ηθοποιών μέσα από οργάνωση μαθημάτων, σεμιναρίων και ανοικτών συζητήσεων, η γνωριμία και επαφή του κοινού με τις σύγχρονες μορφές θεατρικής έκφρασης, η οργάνωση εικαστικών εκθέσεων, η έκδοση θεατρικών η σχετικών με το θέατρο κειμένων και προγραμμάτων, η συνεργασία με ανάλογων σκοπών θεατρικά σχήματα και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η συμμετοχή σε συναντήσεις και φεστιβάλ τοπικού, πανελλήνιου και διεθνούς χαρακτήρα. Η εταιρία ασχολείται πρακτικά και ερευνητικά με το σωματικό θέατρο και τις δυνατότητές του ως μία υποκριτική και σκηνοθετική προσέγγιση.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποιες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

«Sound in motion: an art-cessibility project»: ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό τη δημιουργία μίας μουσικής παράστασης μαριονέτας με από κοινού συμμετοχή επί ίσοις όροις ατόμων με και χωρίς αναπηρία των άνω άκρων. Υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

Κάθε έτος η εταιρία του «θέατρο εΦ» διεξάγει εργαστήρια και σεμινάρια σωματικού θεάτρου για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και ειδικό τμήμα για άτομα άνω των 50 ετών. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων γίνεται εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο θέατρο και ειδικά στο σωματικό θέατρο και οργανώνονται παραστάσεις που παρουσιάζονται σε ανοιχτούς χώρους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία η ομάδα του «θέατρο εΦ» πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Cour’Age» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η επανένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων και ατόμων κοινωνικά περιθωριοποιημένων ομάδων μέσω της θεατρικής πρακτικής.

«Living Light»: μία πρωτότυπη εργασία εικαστικού θεάτρου με τη συμμετοχή της τεχνητής νοημοσύνης στη θέση ενός επί σκηνής ερμηνευτή. Η τεχνητή νοημοσύνη παρίστατο ως μία φωτιστική οντότητα με τη μορφή της δέσμης ενός προβολέα και σχεδιάσθηκε ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη μίας ζωντανής κιναισθητικής και βιωματικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του φωτός. Υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Video link από δράσεις του φορέα

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Το «θέατρο εΦ» προσφέρει εθελοντικές ευκαιρίες για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με οποιοδήποτε στάδιο ή πεδίο της θεατρικής παραγωγής και εκπαίδευσης, χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό. Ενθαρρύνεται συμμετοχή ανθρώπων περιθωριοποιημένων ομάδων, ατόμων με αναπηρίες και ατόμων από άλλες χώρες, μεταναστών ή μη.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος εγγραφής νέων εθελοντών. Εξαρτάται από τα εκάστοτε προγράμματα που αναλαμβάνει και διεξάγει ο φορέας.

elGreek