Τo σπίτι του πατέρα-Θεσσαλονίκη

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Έτος ίδρυσης

2016

Διεύθυνση

28ης Οκτωβρίου 1, Πλαγιάρι, 57500

Email

info@abbahouse.gr

Tηλέφωνo

2392064853

Ιστοσελίδα

https://www.abbahouse.gr/

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

https://www.facebook.com/abbahousethessaloniki

Περιγραφή του φορέα

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ αποτελεί Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016, υλοποιόντας το όνειρο για την δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα παιδικής προστασίας που θα ανταποκρίνεται στην μεγάλη ανάγκη της χώρας για την φροντίδα παιδιών σε ανάγκη ή κίνδυνο.

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ», είναι μία οργανωμένη δομή φιλοξενίας παιδιών που στερούνται γονικής μέριμνας και φροντίδας είτε από φυσικά αίτια, είτε μετά από αφαίρεση της επιμέλειας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η εσωτερική οργάνωση λειτουργίας της δομής σχεδιάζεται και ακολουθεί τα πρότυπα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο το παιδί και την ανάγκη του να μεγαλώσει στο πλαίσιο μίας οικογένειας. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην ενδυνάμωση της φυσικής οικογένειας του παιδιού ή στη συνεργασία με τις υπηρεσίες που προτείνουν μια ανάδοχη οικογένεια για αυτό. Μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, ανατίθεται στον φορέα ο ενδιάμεσος ρόλος, σαν ένας σταθμός φιλοξενίας και ανεφοδιασμού. Μέσα σε ένα περιβάλλον σπιτικό, ουδέτερο και μη απειλητικό, το παιδί πλαισιώνεται από εκπαιδευμένους και καταρτισμένους ενήλικες, αλλά και παιδιά διαφόρων ηλικιών, που όλοι συνεισφέρουν στην προσαρμογή και στη θεραπεία του. Σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, το παιδί κατευνάζεται και δυναμώνει.
Η δομή φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 1-12 ετών, και κορίτσια 1-18 ετών ανεξαρτήτου εθνικότητας, καταγωγής, χρώματος και άλλων διακρίσεων, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την φροντίδα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η δομή στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικούς φροντιστές και εθελοντές.Παράλληλα, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ σε συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, συνεργάζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις πρόληψης, και στήριξης μονογονεικών, απόρων και πολύτεκνων οικογενειών με συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτική, σεμινάρια δεξιοτήτων, ευκαιρίες δια βίου μάθησης, υλική υποστήριξη, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό για θέματα παιδικής φροντίδας και προστασίας.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

Διήμερο Παιδικό Υπαίθριο Φεστιβάλ.

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ πλαισιώθηκε εκπαιδευτικά από την επιστημονική ομάδα της iSea Environmental Conservation Organization for the Preservation of the Aquatic Ecosystems. Με το πρόγραμμα #zeroplastic παρουσιάστηκαν παιχνίδια και διαδραστικές ασκήσεις με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για την ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις Ελληνικές θάλασσες. Επίσης μέσω του προγράμματος Thermaikos Dolphin Project πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα δελφίνια και τις φάλαινες μέσω παιχνιδιών. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου, με παιχνίδια ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης από την εθελοντική ομάδα της ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το φεστιβάλ είχε ως στόχο την γνωριμία της κοινότητας με την δομή, την ευαισθητοποίηση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών από κοινού ανεξαρτήτως γλώσσας και καταγωγής. Στην δράση συμμετείχαν οικογένειες από την τοπική κοινότητα, οικογένειες από την Ουκρανία που φιλοξενούνται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονοπήγαδου και ο Δήμος Θέρμης, ενώ υποστηρίχθηκε από εταιρείες, επιχειρήσεις, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και το δίκτυο εθελοντών.

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την Αναδοχή στην κοινωνία μας

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι επίσημες διαδικασίες αναδοχής, οι διαφορές μεταξύ αναδοχής και υιοθεσίας καθώς και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση συμπολιτών μας σχετικά με το θεσμό της αναδοχής παιδιών στην Ελλάδα. Η καμπάνια μας οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σωματείο του ”Δικτύου ανάδοχων γονέων και εθελοντών” και την κα Γεώργαρου Ελένη, νομική σύμβουλο σε θέματα αναδοχής και υιοθεσίας.

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Εθελοντική στήριξη ως προς την πλαισίωση κοινωνικών εκδηλώσεων (οργανωτική βοήθεια, δημιουργική απασχόληση, ψυχοεκπαιδευτική πλαισίωση εκδηλώσεων, δημιουργικό εργαστήριο προϊόντων για κοινωνικά μπαζάρ, συλλογή και διαλογή δωρεών αντικειμένων).
Το δίκτυο εθελοντών αποτελείται από άτομα ηλικίας 18+ ανεξαρτήτως καταγωγής με γλώσσα επικοινωνίας την Ελληνική και Αγγλική. Προτιμητέα η εμπειρία και εξοικείωση με δομές κοινωνικής φροντίδας, και παιδικής προστασίας.Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής όλο τον χρόνο.

elGreek