ΟΑΣΙΣ Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Ακρώνυμο του φορέα

ΟΑΣΙΣ

Έτος ίδρυσης

2002

Διεύθυνση

Μοσκώφ 12, Θεσσαλονίκη

Email

oasis@oasis.org.gr, damianosoasis@gmail.com

Tηλέφωνo

+30 2310508598

+30 6944318118

Ιστοσελίδα

https://oasis.org.gr/

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα
https://www.facebook.com/oasis.org.gr

https://www.instagram.com/oasis.org.gr/

https://www.tiktok.com/@oasis_kentro_apexartisis

Περιγραφή του φορέα

Το έτος 2002 ιδρύθηκε η οργάνωση «ΟΑΣΙΣ» σαν κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από το Δαμιανό Δουΐτση, πρόεδρό της, το Γιάννη Μπουτάρη πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και 20 άλλα άτομα πρώην εξαρτημένους και μέλη των οικογενειών τους .Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και τίς εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα (Ομιλίες,streetwork,σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις) κατά βάσιν με τις συνδρομές των μελών και φίλων μας.
Η «ΟΑΣΙΣ» με τη νομική μορφή της ΑΜΚΕ, ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας), στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κατέχει Διαχειριστική Επάρκεια εκτέλεσης έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Είμαστε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένα χώρο 250 τ.μ. όπου δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Πραγματοποιούμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και υποστήριξης σε θέματα εθισμού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στηρίζουμε τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, ανθρώπους από όλη τη χώρα.
Έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό ηλεκτρονικό αρχείο (Video-spots και ντοκιμαντέρ) διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε υποστηρίξει περίπου 10.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα και έχουμε γίνει σημείο αναφοράς στο χώρο της απεξάρτησης, έχοντας εισαγάγει στην Ελλάδα πρώτοι εμείς τη μέθοδο θεραπείας των 12 βημάτων, κατά το πρότυπο των «Ανώνυμων «Αλκοολικών», μία μέθοδο παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα.
Από εδώ ξεκίνησαν οι ομάδες αυτοβοήθειας Αλκοολικών, Ναρκομανών Τζογαδόρων, Υπερφάγων και Σεξομανών, με τους οποίους είμαστε σε επαφή και συνεργασία.
Ο τρόπος που λειτουργούμε έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα γιατί βασίζεται στην συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τον θρησκευτικό χώρο, εθελοντές και ανθρώπους που βίωσαν το πρόβλημα της εξάρτησης.. Η παρουσία μας στα social media είναι έντονη ,δια θέτοντας ιστοσελίδα, δύο προσωπικά προφίλ, ένα Instagram και μεγάλη παρουσία στο you tube με σειρά videos που οι ίδιοι μα έχουμε δημιουργήσει. Για όλα τα παραπάνω έχουμε γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα στο χώρο της απεξάρτησης. Για τις δράσεις μας αυτές, βραβευθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, από τους Rotary και τον καταξιωμένο θεσμό BRAVO.
Η «ΟΑΣΙΣ» καλύπτει ένα μεγάλο κενό που δεν μπορούν να καλύψουν οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς :
 Άτομα στα πρώτα στάδια του αλκοολισμού.
 Εξαρτημένοι στην κάνναβη
 Εθισμένοι στο διαδίκτυο (Gaming-Social media-τζόγος)
 Εξαρτημένοι μεγάλης ηλικίας με δυσκολίες και απροθυμία να ενταχθούν σε πολύωρο δομημένο «μαζικό» θεραπευτικό πλαίσιο.
 Εξαρτημένοι με βεβαρημένο ιστορικό «αποτυχημένων» θεραπευτικών προσπαθειών.
 Εξαρτημένοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε κοινότητα «ομότιμων» με κοινές προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.
 Εθισμένοι ήπιας μορφής που λειτουργούν κοινωνικά, (νόμιμα χορηγούμενες ουσίες –αγχολυτικά-ηρεμιστικά.
 Εξαρτημένοι πριν την εισαγωγή τους σε κλειστή κοινότητα, ή σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος.
 Άτομα με εξαρτητική συμπεριφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις , (love & sex addiction) σε σημείο που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους.
 Άτομα με εξαρτητικές συμπεριφορές (shopping, πορνό ,αθλητισμός με χρήση αναβολικών, extreme sports –tattoo maniacs κ.λπ.)
 Συνεξαρτημένοι, (γονείς ,σύντροφοι, παιδιά, φίλοι).
Να συνεχίσει η λειτουργία της «ΟΑΣΙΣ» και να δεχόμαστε, τους δεκάδες επισκέπτες, χρήστες και μέλη των οικογενειών τους και να στηρίζουμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, με συμβούλους απεξάρτησης και εθελοντές

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

1. Ημέρα κατά των ναρκωτικών 27/6/2022

Στις 26 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων ΟΑΣΙΣ, διοργανώνει υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με τίτλο: «Πώς νικάμε τα ναρκωτικά»
Πολιτικοί, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας και μέλη της ΟΑΣΙΣ αναφέρθηκαν στη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών και στην λύση του προβλήματος. Παρευρέθηκαν και μίλησαν οι: κ. Καλαφάτης (Υπουργός Μακεδονίας Θράκης), κα. Πατουλίδου (Αντιπεριφεριάρχης), κα. Δερμετζοπούλου (Αντιπεριφεριάρχης Κοινωνικής πολιτικής), κ. Μπακαλούδης (Διοικητής της Δίωξης ναρκωτικών), κ. Μήττας (π. Αντιπεριφεριάρχης κοινωνικής πολιτικής), κ. Μπουτάρης (π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Ιερομόναχος Πάτερ Αρτέμιος.

2. Παρουσίαση βιβλίου προέδρου της ΟΑΣΙΣ Δαμιανού Δουίτση 20/3/2015
Πρόκειται για ένα βιβλίο της συγγραφέως και συμβούλου ψυχικής υγείας Ειρήνης Κριτσωτάκη και του συγγραφέα και ιδρυτή της ΜΚΟ ΟΑΣΙΣ Δαμιανού Δουίτση, που ενημερώνει και συμβουλεύει, με τίτλο “Η αποπλάνηση του εθισμού”.
Στις σελίδες του μεταφέρεται η 23χρονη εμπειρία του κ. Δουΐτση στον χώρο της απεξάρτησης και η παραμυθένια ιστορίας της κας. Κριτσωτάκη για την αναμέτρηση με τους εθισμούς. Παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ο π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης προλόγισε και παρουσίασε το βιβλίο, ακολουθούμενος από τον κ. Δαμιανό Δουίτση και την δημοσιογράφο της ΕΡΤ κα. Έλσα Ποιμενίδου. Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, δημότες και δημοσιογράφους. Η παρουσίαση ακολουθήθηκε από ερωτήσεις από το κοινό και από τηλεοπτικά κανάλια.

3. Συναυλία στο Ηρώδειο 24/9/2012
Μεγαλειώδης συναυλία στο Ηρώδειο με έργα Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη και Stabat Mater του Ιλαρίων Αλφέγιεφ.
Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Καβράκος, Svetlana Kasyan. Αφηγητής: Σταύρος Ζαλμάς
Διεύθυνση Ορχίστρας: Λουκάς Καρυτινός.
Συμμετείχε η Συμφωνική ορχήστρα δήμου Αθηναίων.

Video link από δράσεις του φορέα

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Ανερχόμενους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικών σπουδών. Συμμετοχή σε ενημερωτικές δράσεις με στόχο την πρόληψη την χρήσης ναρκωτικών, την προώθηση των δράσεων της ΟΑΣΙΣ και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εξαρτήσεων. Ευκαιρία συμμετοχής σε βιωματικές ομάδες αυτοβελτίωσης. Η ΟΑΣΙΣ προσφέρει εμπειρία 20 ετών στο χώρο των εξαρτήσεων και εκτεταμένη βιβλιογραφία στο αντικείμενο αυτό. Οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ομιλίες προς γονείς, παιδιά και εφήβους για την πρόληψη και την προστασία από τις εξαρτήσεις.

Δεχόμαστε εθελοντές όλο τον χρόνο.

elGreek