ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ «ΕΛΠΙΔΑ»

Σύλλογος/ Σωματείο

Ακρώνυμο του φορέα

ΕΛΠΙΔΑ

Έτος ίδρυσης

1978

Διεύθυνση

Ν. Στεφανίδη (άνευ αριθμού), Τ.Θ. 48, Τ.Κ. 57013 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

espoir@elpida-autism.gr , monadaelpida@gmail.com

Tηλέφωνo

+30 2310697614, +30 2310694186

+30 6994777677

Ιστοσελίδα

www.elpida-autism.gr

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

www.facebook.com/monadaelpida

www.instagram.com/monadaelpida

www.twitter.com/monadaelpida

www.tiktok.com/@monadaelpida

Περιγραφή του φορέα

Η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία αντιπροσωπεύει τον πλέον πρωτοποριακό οργανισμό για αυτιστικά άτομα στην Ελλάδα, είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτος, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μερικώς επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ιδρύθηκε το 1978 από γονείς αυτιστικών ατόμων και έχει ως στόχο να παρέχει θεραπεία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε άτομα με αυτισμό, ο οποίος αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή διαταραχών επικοινωνίας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τους αυτιστικούς ενήλικες.
Στεγάζεται στην παλιά Παιδόπολη Ωραιοκάστρου σε έξι πέτρινα κτίρια, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εξυπηρετεί ημερησίως 50 παιδιά και νέους, ηλικίας 5 έως 50 ετών. Επίσης, η Μονάδα «Ελπίδα» διαθέτει δύο λεωφορεία για την καθημερινή προσέλευση και αποχώρηση των ωφελουμένων από τη δομή ,το ένα εκ των οποίων είναι ευγενική δωρεά του Τ.Α.Π. Έτσι, απαλλάσσει τους γονείς που εργάζονται ή δεν έχουν δικό τους όχημα από την υποχρέωση της καθημερινής μεταφοράς των παιδιών τους.
Η Μονάδα «Ελπίδα» για την επίτευξη των στόχων της θεραπείας, εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ημιαυτόνομης διαβίωσης των αυτιστικών ατόμων παρέχει όσο το δυνατόν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, που βασίζονται στη μέθοδο TEACCH και στην εφαρμογή σύγχρονων ψυχοπαιδαγωγικών τεστ (PEP), εξοπλίζει και βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις της και απασχολεί άρτια καταρτισμένο διοικητικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών και παιδοψυχιάτρου. Στα πλαίσια της προεπαγγελματικής κατάρτισης των ενηλίκων λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, θερμοκηπίου, οικιακής οικονομίας, κεριού, χειροτεχνίας και γραμματειακής υποστήριξης.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

Η «Ελπίδα» από το 1980 έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ειδικότερα με τη Μονάδα Διαταραχών Επικοινωνίας) καθώς και με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Επίσης, είναι συνδεδεμένη με αντίστοιχες δομές και πανεπιστήμια της Ευρώπης και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης, «αυτόνομης διαβίωσης και απασχόλησης». Διοργανώνει διεθνή συνέδρια με αξιοσημείωτη επιτυχία και επιμορφωτικά σεμινάρια για το προσωπικό της, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση επιστημόνων με συναφές γνωστικό αντικείμενο.

Video link από δράσεις του φορέα

https://www.youtube.com/watch?v=owYZkW7AG0Y

https://www.youtube.com/watch?v=gIb5BIEkQEg

https://www.youtube.com/watch?v=zdbajUmdRXc

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Όσες ειδικότητες μπορούν να προσφέρουν έργο στους ωφελούμενους μας. Περίοδος εγγραφής, Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

elGreek