ΕΛΙΞ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Ακρώνυμο του φορέα

ELIX

Έτος ίδρυσης

1987

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 29 Α,546 30 Θεσσαλονίκη

Email

elix@elix.org.gr , youth@elix.org.gr

Tηλέφωνo

+30 2103825506

+30 6978726664

Ιστοσελίδα

https://elix.org.gr/

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/elix.greece/?hl=en
FACEBOOK: https://www.facebook.com/ELIX.Greece/

Περιγραφή του φορέα

Η ΕΛΙΞ ιδρύθηκε το 1987 ύστερα από πρωτοβουλία της κας Ελένης Γαζή, πρώην Προέδρου του Δ.Σ. της οργάνωσης, με στόχο την προώθηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα μέσω των οργανωμένων μορφών εθελοντικής εργασίας.

Από την ίδρυση της οργάνωσης, το 1987 και μέχρι σήμερα, εκατοντάδες προγράμματα εθελοντικής εργασίας έχουν διοργανωθεί από την ΕΛΙΞ σε δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδας, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και την κοινωνική συνοχή.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες νέοι και νέες από την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν τις σπουδαίες εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός συμμετέχοντας σε κάποιο από τα πολλά προγράμματα εθελοντικής εργασίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τα οποία συνεργάζεται η ΕΛΙΞ, ενώ συγχρόνως πάνω από 150 εθελοντές από το εξωτερικό συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα της ΕΛΙΞ στη Ελλάδα.

Από το 2008 και μετά – χρόνια δύσκολα για την Ελληνική Κοινωνία – η ΕΛΙΞ προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και αποφάσισε να δώσει έμφαση στην κοινωνική προσφορά, μέσω ανάπτυξης κοινωνικών προγραμμάτων με ωφελούμενες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, κυρίως παιδιά και νέους.

Το 2017 η ΕΛΙΞ έκλεισε αισίως 30 χρόνια από την ίδρυσή της, με περισσότερα απο 500 προγράμματα εθελοντικής εργασίας να έχουν διοργανωθεί σε 120 περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των εθελοντών της ξεπερνά τις 3.000. Τα πιο σημαντικά της κοινωνικά προγράμματα υλοποιούνται σταθερά από το 2010 και μετά με την ευγενική χορηγία εταιρειών, Ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

Μια από τις κύριες αποστολές της ΕΛΙΞ είναι η προώθηση του εθελοντισμού και η ενίσχυση του οργανωμένου εθελοντικού κινήματος που επιτυγχάνεται με την αποστολή εθελοντών από την Ελλάδα και την Κύπρο σε εθελοντικές δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και με την υποδοχή εθελοντών από το εξωτερικό και την αξιοποίηση τους σε κοινωνικά προγράμματα στη χώρα μας.

Ο εθελοντισμός βοηθάει τον άνθρωπο στα εξής :

να νιώσει την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, να ταξιδεύει στον κόσμο με χαμηλό κόστος, να γνωρίσει νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες ,να βελτιώσει το επίπεδο των ξένων γλωσσών που γνωρίζει, να γνωρίσει τις συνήθειες άλλων λαών ,να αποκτήσει νέους φίλους από όλη τη Γη, να ανακαλύψει νέες πτυχές και δυνατότητες του εαυτού του, να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή του σε ένα workcamp για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του με δεξιότητες εκτός της βασικής σου εκπαίδευσης να διασκεδάσει

Η ΕΛΙΞ αποτελεί περήφανο μέλος του παγκόσμιου δικτύου Alliance of European Voluntary Service Organisations, γεγονός που εξασφαλίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων προγραμμάτων.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

1. Η ΕΛΙΞ υλοποιεί δράσεις για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση του πολιτισμού.Για την εκπλήρωση αυτού το στόχου διοργανώνει και συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

Την προετοιμασία και υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως Φεστιβάλ, ετήσιων εορτών και άλλα, ,την συμμετοχή και υποστήριξη εργασιών σε αρχαιολογικούς χώρους, την αναγέννηση ιστορικών διαδρομών και παραδοσιακών μονοπατιών, την συμμετοχή σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων.

2. Έχοντας ως βασική αποστολή την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς με βασικό στόχο την συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά η ΕΛΙΞ τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει της δυνάμεις και με εφόδιο την εμπειρίας της έχει αναπτύξει πλήθος δράσεων που προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και να αμβλύνει τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Έχει αναπτύξει προγράμματα που έχουν ως ομάδα στόχο κυρίως τα παιδιά, τους νέους και τις οικογένειές τους, που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά παιδιά και νέους που βρέθηκαν στην χώρα μας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον με προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στηρίζει ανέργους και νέους πτυχιούχους.

Προγράμματα που έχει υλοποιήσει ο οργανισμός:
Α. Μη τυπική εκπαίδευση και υποστήριξη για παιδιά, προσφυγές και μετανάστες, στο νέο  Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου.
Β. Προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης με στόχο την ένταξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων, ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη βίαιη επικοινωνία και τη μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Γ. Εθελοντικά Προγράμματα για εφήβους ηλικίας 15-17 ετών.
Δ. Εθελοντικά Προγράμματα για ενήλικες με στόχο την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Video link από δράσεις του φορέα

Εθελοντικές ευκαιρίες που παρέχει ο φορέας

Περίοδος συμμετοχής: όλη την διάρκεια του χρόνου.

elGreek