AMKE olipoli – Κοινότητα Μουσικής Πράξης και Έρευνας

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Έτος ίδρυσης

2021

Διεύθυνση

Στέλιου Καζαντζίδη 47, 55535, Πυλαία

Email

info@olipoli.gr

Tηλέφωνo

+30 69843831532310 215 629

Ιστοσελίδα

https://olipoli.gr

Σελίδα φορέα σε άλλα κοινωνικά δίκτυα

https://www.facebook.com/olipoli.gr
https://www.instagram.com/olipoli.gr/?hl=el

Περιγραφή του φορέα

Η olipoli διοργανώνει εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες και φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα δίκτυο που αποτελείται από μουσικούς, καλλιτέχνες/ιδες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές/τριες, φορείς και οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την τέχνη της μουσικής.

Με βασικούς άξονες την καλλιέργεια της μουσικής εκτέλεσης και ακρόασης και την παραγωγή καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, η olipoli προωθεί και ενδυναμώνει τη συνεργασία και τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων και δομών της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας εστίες έκφρασης μέσα στην πόλη.

Δράσεις που έχει διοργανώσει ή στις οποίες έχει ενεργά συμμετάσχει ο φορέας

-Anopolis World Music Festival – Ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ, που αναδεικνύει σύγχρονες εκφράσεις εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις του Ελλαδικού χώρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μετατρέποντας την ίδια τη γειτονιά της Άνω Πόλης σε συναυλιακό χώρο, δημιουργώντας ένα αρμονικό νέο ηχοτοπίο στον παραδοσιακό οικισμό της, το φεστιβάλ φιλοξενεί unplugged μικρά μουσικά σύνολα ή solo παραστάσεις που διεξάγονται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής.

-North Evia Festival – Στόχος του North Evia Festival είναι να ταξιδεύει, με τη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής, κάθε καλοκαίρι σε διαφορετική τοποθεσία της Βόρεια Εύβοιας, διαγράφοντας όλο αυτό το τμήμα του νησιού, κυριολεκτικά… μέχρι το δάσος να γεννηθεί ξανά! Όραμα του φεστιβάλ να καταστεί θεσμός, συμβάλλοντας στη δημιουργία κοινότητας τα μέλη της οποίας θα συνδέει η κοινή αγάπη τους για τη μουσική και τη φύση.

-Εργαστήρι-Ορχήστρα Τροπικής Μουσικής, Terpsis Orchestra – Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουμε, να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε τροπικές μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, της Μεσογείου, των Βαλκανίων καθώς και ρεπερτόριο σύγχρονων συνθετών, μέσα από την εκτέλεση και ερμηνεία ρεπερτορίου που αφορά τις παραδόσεις αυτές.

-Nefes Project – Το φωνητικό σύνολο «Nefes» συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Με τη μορφή εργαστηρίου, υπό τη διδασκαλία της Έλενας Μουδίρη Χασιώτου, μελετάει ρεπερτόριο της παραδοσιακής μουσικής της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με μια προσέγγιση περισσότερο παραστατική. Ερμηνεύει πρωτότυπες διασκευές για φωνές, μέσα από τη δυναμική της ομάδας, τον φωνητικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό.
Ο ρυθμός και η αναπνοή είναι ο οδηγός, είναι αυτά που μας συντονίζουν με το σώμα και το σύνολο!

-Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια – Μια παράσταση που συνδυάζει την προβολή εξιστορήσεων σημερινών απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Β. Εύβοια και αρχειακού φωτογραφικού υλικού, την αφήγηση και τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους.

-Bridges Online – Μέσα στην πανδημία ένας διαδικτυακός κύκλος σεμιναρίων και διαλέξεων πραγματοποιήθηκαν. Τα Bridges_online 2021 ολοκληρώθηκαν σε τρεις ενότητες, όπου κάθε μία εστίασε με διαφορετικό τρόπο σε τεχνικά και θεωρητικά ζητήματα καθώς και σε ζητήματα σύνθεσης, που προκύπτουν από την ενασχόληση και την εμβάθυνση σε μουσικές παραδόσεις!

elGreek